Επαγγελματικές μπάλες μπόουλινγκ

store_window.jpg

 

Υλικό:

Οι πιο σκληρές μπάλες ονομάζονται σπεαρόμπαλες, η πλαστικές, η πολυεστερικές. Γενικά οι απλές σπεαρόμπαλες είναι φτηνές, δεν έχουν αρκετή τριβή ώστε να μπορούν να στρίψουν στον διάδρομο (εκτός αν παιχτούν πολύ αργά) και δεν έχουν πυρήνα.

 

Ουρεθάνη:

Οι πρώτες μπάλες που "στρίβανε" ήταν από ένα υλικό που ονομάζεται Ουρεθάνη. Οι μπάλες από αυτό το υλικό μπορούν και αλλάζουν ελαφρώς κατεύθυνση, αλλά στις σημερινές συνθήκες θεωρούνται αδύναμες και τις χρησιμοποιούμε σε στεγνούς διαδρόμους, δηλαδή με λίγο λάδι.

 

Reactive:

Στις μέρες μας το υλικό των μπαλών ονομάζεται reactive. Το υλικό είναι πάλι Ουρεθάνη αλλά με την χρήση προσθετικών δημιουργούνται πόροι στην επιφάνεια. Το αποτέλεσμα είναι να απορροφάει λάδι στον διάδρομο και να έχει ψηλότερη τριβή. Η ονομασία reactive σημαίνει "αντιδραστικές", επειδή οι μπάλες αντιδράνε στο στεγνό κομμάτι του διαδρόμου και κάνουν απότομη αλλαγή κατεύθυνσης.

Έχουν χωριστεί πλέον σε κατηγορίες.

Solid, σημαίνει στέρεες, είναι αυτές που δεν έχουν πρόσθετα υλικά, δηλαδή σαν τις πρώτες reactive. Είναι πολύ προβλέψιμες και έχουμε την δυνατότητα να τια τρίψουμε ή να τις γυαλίσουμε ανάλογα τις συνθήκες των διαδρόμων.

Particle, σημαίνει με σωματίδια, είναι αυτές που έχουν προστεθεί σωματίδια, που τις κάνει πιο τραχιές, ώστε στο πολύ λάδι να έχουν περισσότερη τριβή. Συνήθως αυτή η αύξηση τριβής στο λάδι σημαίναι και πιο αδύναμο τελείωμα στο στεγνό.

Pearl, σημαίνει περλέ. Προστίθεται μία σκληρή πέτρα που ονομάζεται Mica, που ελαττώνει την τριβή. Ονομάζονται πέρλες επειδή τα χρώματα κάνουν νερά και αστράφτουν, λίγο σαν μαργαριτάρια. Οι πέρλες έχουν λιγότερη τριβή στο λάδι και πιο δυνατό τελείωμα στο στεγνό, το αντίθετο δηλαδή από τις particle.

Hybrid, σημαίναι υβριδικές. Οι υρβιδικές είναι πέρλες με μικρή περιεκτικότητα σε mica, δηλαδή είναι μισο-πέρλες. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο κοινές, επειδή προσφέρουν δυνατό τελείωμα παραμένοντας όμως προβλέψιμες σαν τις solid.

 

 

 

Λάδωμα διαδρόμου bowling

Παλιά οι διαδρόμοι του μπόουλινγκ ήταν ξύλινοι. Το πρόβλημα με τους ξύλινους διαδρόμους ήταν το κόστος και η δυσκολία συντήρησης. Έτσι δημιουργήθηκαν οι συνθετικοί διαδρόμοι, που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Επειδή όμως οι μπάλες είναι βαριές, και η τριβή μεγάλη, για να μην χαλάνε προστέθηκε ένα ελαφρύ στρώμα λαδιού στην επιφάνεια των διαδρόμων.

Στο λάδι οι μπάλες γλυστράνε και δεν στρίβουν. Εκεί που τελειώνει το λάδι, οι μπάλες μπορούν και στρίβουν. Έτσι άρχισαν να δημιουργούνται τα λαδώματα.

Φτιάχτηκαν μηχανήματα που προγραμματιζόταν το που και πόσο λάδι θα βάλουν στον διάδρομο, ώστε να πάνε πιο συχνά οι μπάλες στο σωστό σημείο, και έτσι να αυξηθούν τα στράικ.

Στις μέρες μας είναι ολόκληρη επιστήμη. Έχει μεγάλη σημασία το μοντέλο της μηχανής που λαδώνει, η μάρκα και η ποιότητα του λαδιού, η μάρκα και η ποιότητα του καθαρίστικού, η ποσότητα του λαδιού, το μήκος του λαδώματος, η αναλογία του λαδιού μέσα προς έξω και πολλοί ακόμα παράγοντες.

 

Και πόση σημασία παίζει το λάδωμα;

Βασικά το λάδωμα καθορίζει το επίπεδο των σκορ ενός τουρνουά.

Ναι σωστά το καταλάβατε. Ο ίδιος παίχτης, αν υποθέσουμε ότι διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό, δηλαδή τις κατάλληλες μπάλες για όλες τις συνθήκες, θα διακυμανθούν τα σκορ του αναλόγως το επίπεδο δυσκολίας του λαδώματος.

 

Ας πάρουμε τους παράγοντες έναν έναν για να τους εξηγήσουμε, καθώς και την επίδρασή τους πάνω στο παιχνίδι.

 

Scorpion.jpg

 

Σχήμα:

Κάποτε δινόταν πολύ σημασία στο σχήμα του λαδώματος, υπήρχαν διαφορετικά ονόματα, αλλά τελικά έχουν κατασταλλάξει σχεδόν όλα τα λαδώματα σε παρόμοιο σχήμα. Μερικοί θα το πουν block, άλλοι πυραμίδα. Αλλάζει λίγο το σχήμα στην κορυφή του λαδιού, αλλά γενικά είναι το ίδιο πράγμα. Στην μέση του διαδρόμου υπάρχει περισσότερο λάδι, ενώ στα εξωτερικά σημεία του διαδρόμου υπάρχει λιγότερο. Σε όλα τα τουρνουά θα υπάρχει τοιχοκολλημένο διάγραμμα του λαδώματος. Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη γνώση να το διαβάσει κανείς, φαίνεται γραφικά σε ποια σημεία υπάρχει περισσότερο λάδι και που τελειώνει. Όπως είναι λογικό, εκεί που υπάρχει πολύ λάδι η μπάλα δεν θα στρίψει, ενώ εκεί που υπάρχει λιγότερο, η μπάλα μπορεί να αρχίσει να στρίβει.

 

Μήκος:

Το μήκος του λαδώματος είναι βασικός παράγοντας για την επιλογή της μπάλας αλλά και της γραμμής που θα παίξει πάνω στον διάδρομο.

Είναι απλή η λογική, όσο πιο μακρύ είναι το λάδι, τόσο πιο πολύ ώρα θα πάει ίσια, και τόσο πιο λίγο χώρο έχει για να στρίψει.

Το μήκος μετριέται σε πόδια. Ο διάδρομος έχει 60 πόδια μήκος, και τα λαδώματα κυμαίνονται από 30 έως 50 πόδια. Πριν 5 χρόνια τα 40 πόδια και πάνω θεωρουνταν μακρυά, ενώ 34 και κάτω θεωρούνταν κοντά. Στις μέρες μας τα 43 και πάνω θεωρούνται μακρυά και 38 και κάτω θεωρούνται κοντά. Σε μερικά χρόνια ακόμα μπορεί και πάλι να έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

 

Ποσότητα:

Η ποσότητα του λαδιού επηρρεάζει το πως θα μεταφερθεί το λάδι όσο παίζονται οι διαδρόμοι. Εαν είναι πολύ το λάδι, χρειάζεται πιο "λαδόμπαλα" δηλαδή με πιο πορώδης και πιο τραχιά επικάλυψη, ώστε να δημιουργήσει αρκετή τριβή για να στρίψει. Επίσης κατά πάσα πιθανότητα θα πασαλειφθεί το λάδι προς το στεγνό κομμάτι του διαδρόμου κατά την διάρκεια των αγώνων.

Εαν είναι λίγο το λάδι, χρειάζεται μία πιο γυαλιστερή μπάλα, ώστε να μην δημιουργεί τριβή πριν την θέλουμε, και να μην στρίβει νωρίς.

 

Αναλογία:

Η αναλογία του λαδιού από μέσα προς τα έξω είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στο σκορ ενός αγώνα.

Αν η αναλογία είναι 5:1 ή και παραπάνω, τότε το λάδωμα λέγεται house, δηλαδή αυτό που συναντάται πιο συχνά στα μπόουλινγκ.. Με τέτοιες αναλογίες, δίνεται περιθώριο λάθους στον παίχτη, όπου αν αστοχήσει λίγο, έως πολύ, από την διαφορά στην ποσότητα του λαδιού που θα συναντήσει η μπάλα, θα διορθώσει την πορεία μόνη της, έτσι δίνοντας πολλά στράικ.

Αν η αναλογία είναι από 3.5:1 έως 5:1, τότε η kegel, μία εταιρία που παράγει μηχανές λαδώματος κλπ, το ονομάζει challenge, δηλαδή πρόκληση. Σε τέτοιες αναλογίες το περιθώριο λάθους περιορίζεται σε λίγα μόνο πηχάκια στο break point (το σημείο που "σπάει"), αναγκάζοντας τον παίχτη να παίξει καλύτερα για να πάει η μπάλα του στο σωστό σημείο.

Αν η αναλογία είναι από 3,5:1 και κάτω τότε ονομάζεται "sport" δηλαδή αθλητικό. Όνομάζεται έτσι επειδή τέτοιες αναλογίες παίζουν στο PBA (οι επαγγελματίες), και το περιθώριο λάθους είναι πολύ μικρό, ένα πιχάκι ίσως.

Αν η αναλογία είναι 1:1, το ονομάζουμε "flat" δηλαδή επίπεδο. Εδώ όσο έχει στην μέση έχει και στις άκρες, και είναι το πιο δύσκολο λάδωμα από όλα.

 

 

Πως να παίξετε σωστά bowling:

Βηματισμός - μέρος 1ο

 
Παρακάτω θα βρείτε δύο λόγια για τον σωστό βηματισμό με 4 βηματα.
Γιατί 4 και όχι 3 ή 5;
Τα 5 βήματα είναι ίδια με τα 4. Απλά προστίθεται στην αρχή ένα μικρό βηματάκι στο οποίο δεν κουνάμε την μπάλα, οπότε ότι ισχύει για τα 4 ισχύει και στα 5. Επειδή είναι το πιο κοινό, δεν έχει γίνει ποτέ κάποια σοβαρή ανάλυση για τα 3 βήματα.
 
bowling-approach-1-2.jpg
 
Βήμα 1:
Ονομάζεται συχνά και βήμα κλειδί. Όλος ο συγχρονισμός μας καθορίζεται από την σωστή κίνηση αυτού του βήματος.
Το ίδιο το βήμα είναι απλό. Ξεκινάμε με το ίδιο πόδι με το χέρι που παίζουμε, δηλαδή ένας δεξιόχειρας ξεκινάει με το δεξί. Το βήμα είναι συνήθως μικρό και πατάμε το πόδι μπροστά από το άλλο. Δηλαδή ένας δεξιόχειρας προχωράει ελαφρώς προς τα αριστερά το πόδι του. Ταυτόχρονα σπρώχνουμε έξω την μπάλα ευθεία, μέχρι να ισιώσει ο αγκώνας.
Γιατί πάμε το βήμα αριστερά; Για να καθαρίσει η ευθεία που θα αιωρηθεί το χέρι. Αλλιώς θα πρέπει να πάμε την μπάλα γύρω από το σώμα μας.
Γιατί κουμπώνουμε τον αγκώνα; Διαβάστε για την ελεύθερη αιώρηση.
 
Βήμα 2:
Καθώς κάνουμε το δεύτερο βήμα μας κατεβαίνει η μπάλα δίπλα μας. Επηρρεάζει πολύ τον συγχρονισμό μας και θέλει αρκετή προσοχή. Αν βιαστούμε να κατεβάσουμε νωρίς την μπάλα, που είναι πολύ κοινό λάθος, θα φτάσει και νωρίς στο τελείωμα της μπαλιάς, δηλαδή στο τελευταίο βήμα. Όταν συμβαίνει αυτό, κατά πάσα πιθανότητα θα χάσουμε το σημάδι μας και την ισορροπία μας συγχρόνως.
 

bowling-approach-3-4.jpg

Βήμα 3:
Καθώς κάνουμε το τρίτο βήμα μας, η μπάλα ανεβαίνει ως την κορυφή της αιώρησης. Υπάρχουν 3 σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέχουμε στο 3ο βήμα. Καταρχάς πρέπει να λυγίσουμε το γόνατο ώστε να είμαστε χαμηλά στο τελευταίο βήμα. Δίνουμε στο στήθος μία κλίση μπροστά για να βγει η μπάλα λίγο ψηλά, και δεν βιαζόμαστε. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε χαλαροί, γιατί σε αυτό το βήμα η μπάλα φτάνει στην κορυφή της αιώρησης ενώ το σώμα τραβάει μπροστά, και μας κάνει να αισθανόμαστε ότι πρέπει να βιαστούμε να την κατεβάσουμε. Γι αυτό πρέπει να διατηρήσουμε την χαλαρότητά μας και να αφήσουμε την μπάλα να μείνει στην κορυφή όση ώρα θέλει. Αν βιαστούμε, θα σφιχτούμε και θα φτάσει νωρίς στο τελείωμα της μπαλιάς.
 
Βήμα 4:
Το τελευταίο βήμα. Εδώ βάζουμε την το πόδι μπροστά από το άλλο (όπως κάναμε στο πρώτο βήμα, μόνο που είναι το άλλο πόδι), ουσιαστικά κάτω από τον αφαλό μας, και σπρώχνουμε μπροστά, δηλαδή γλυστράμε.
Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι στα παπούτσια του μπόουλινγκ, το μπροστινό μέρος είναι δέρμα και γλυστράει, ενώ το πίσω, η φτέρνα, είναι λάστιχο και λειτουργεί σαν φρένο. Αν λοιπόν βρίσκετε ότι δεν γλυστράει το παπούτσι, ρίξτε το βάρος πιο πολύ στα δάχτυλα του ποδιού, ενώ αν βρίσκετε ότι γλυστράει πολύ, ρίξτε το βάρος πιο πολύ στο κέντρο του παπουτσιού.
Το γλύστρημα είναι αρκετά σημαντικό καθώς προφυλάσσει τα πόδια μας από τραυματισμό. Όπως και οι δρομείς των 100μ δεν σταματάνε αμέσως μόλις περάσουν την γραμμή, αλλά πάνε σιγά σιγά άλλα 20 μέτρα, έτσι και στο μπόουλινγκ χρειάζεται το σταδιακό σταμάτημα. Μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά συσσωρεύεται πολύ ενέργεια, και με την επανάληψη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Τα σημαντικά στοιχεία στο τελευταίο βήμα είναι να παραμείνουμε χαμηλά, δηλαδή με λυγισμένο το γόνατο, ώστε να φέρουμε την μπάλα κοντά στον αστράγαλο κατά το πέταγμα.
Να είμαστε υπομονετικοί. Τον παλιό καιρό στους ξύλινους διαδρόμους, πετούσαν τις μπάλες και ακόμα γλυστρούσαν. Τότε όμως οι μπάλες πήγαιναν μόνο ίσια. Στις μέρες μας που βάζουμε στροφές και φάλτσα, θέλουμε να έχουμε σταματήσει σταθερά στην γραμμή πριν φτάσει η μπάλα στο πόδι μας. Γι αυτό φτάνουμε στην γραμμή, και περιμένουμε να έρθει η μπάλα με τον δικό της ρυθμό.
Να δείχνει το στήθος μας προς τον στόχο μας. Αν είναι γυρισμένο αλλού, τότε το παραμικρό λάθος στον συγχρονισμό ή στην ισορροπία θα έχει αποτέλεσμα να φύγουμε πολύ από τον στόχο μας.
 
Πέταγμα:
Αν και δεν είναι μέρος του βηματισμού, είναι αλληλένδετο. Δεν υπάρχει ένας τρόπος σωστός να πετάξουμε την μπάλα, και σε μελλοντικό άρθρο θα αναλύσουμε τα διάφορα πετάγματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι το λεγόμενο Follow Through (φόλλοου θρου). Βασικά είναι μία αρχή που ισχύει σε όλα τα αθλήματα με μπάλες. Δεν σταματάει το χέρι (ή το πόδι στο ποδόσφαιρο) την στιγμή της εκτέλεσης, αλλά συνεχίζει την πορεία του περνώντας "μέσα" από την μπάλα και το σημάδι μας. Δηλαδή αν σημαδεύουμε κάποιο σημάδι στον διάδρομο ή κάποια κορύνα, πετάμε την μπάλα και το χέρι φτάνει μέχρι το σημάδι, τουλάχιστον στο ύψος του προσώπου.
 
bowling-approach-throw.jpg
 
Σύνολο:
Στην αρχή μπορεί να μας μπερδεύει λίγο, αλλά στο τέλος θα γίνεται αυτόματα. Στην αρχή μπορεί να βοηθάει να μετράμε από μέσα μας. 1 μπροστά, 2 κάτω, 3 πίσω, 4 κάτω, 5 μπροστά.
5 είπες; ναι, αλλά στο 5 δεν περπατάμε.
 
Όσον αφορά τα 3 βήματα, στο πρώτο πατάμε το αντίθετο πόδι από το χέρι που παίζουμε και βγάζουμε την μπάλα μπροστά. Στο δεύτερο ουσιαστικά στεκόμαστε και πάμε την μπάλα πίσω, και το τελευταίο είναι ίδιο. Πιστεύω ότι απλοποιεί το παιχνίδι και τον συγχρονισμό, απλά δεν συνιθίζεται και ανοίγει παράθυρο στους ασχετιστές να σχολιάζουν.
Συνήθως παρατηρείται στις γυναίκες, που δεν έχουν την τάση να "τρεχουν" προς την γραμμή. Αν το έχετε ξεκινήσει έτσι και σας βολεύει, μην το αλλάξετε επειδή σας το λένε, υπάρχει μία πανελλήνια πρωταθλήτρια που χρησιμοποιεί αυτό τον συγχρονισμό.

 

 

Στοιχειώδη τεχνικής – Ελεύθερη αιώρηση / εκκρεμές.

 
 Σκοπός για καλύτερα αποτελέσματα είναι να επιτύχουμε επανάληψη μπαλιάς. Δηλαδή η μπάλα πρέπει να φύγει από το χέρι μας με τον ίδιο τρόπο, στο ίδιο σημείο, με την ίδια ταχύτητα, τις ίδιες στροφές. Όλα αυτά επηρρεάζονται άμεσα από την αιώρηση που θα κάνουμε.
Η επανάληψη στην αιώρηση επιτυγχάνεται με την αποφυγή χρήσης μυών. Η βαρύτητα δεν αλλάζει από την μία μπαλιά στην άλλη, οπότε αν αφήσουμε το χέρι μας να αιωρηθεί σαν εκκρεμές, δηλαδή σύμφωνα με την βαρύτητα μόνο, τότε και η αιώρηση θα είναι πάντα ίδια.
 
Πως επιτυγχάνεται αυτό;
Βγάζουμε μπροστά την μπάλα, μέχρι το σημείο που κλειδώνει ίσια ο αγκώνας, και μετά απλά την αφήνουμε. Κρατάμε το χέρι μας πίσω από την μπάλα, και αφήνουμε την βαρύτητα να φέρει την μπάλα πίσω, να σταματήσει μόνη της, και να έρθει ξανά μπροστά χωρίς δύναμη από εμάς.
Η ελεύθερη αιώρηση είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της τεχνικής στο οποίο συμφωνούν όλοι οι προπονητές, και όλοι οι καλοί παίχτες. Με σφιγμένα χέρια και προσπάθεια ελέγχου της αιώρησης με δύναμη, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι περισσότερη κούραση και περισσότερα λάθη.
Μία ατάκα του Mario Joseph, είναι "release control to gain control" δηλαδή αφήστε τον έλεγχο για να αποκτήσετε τον έλεγχο.
Είναι σημαντικό να κλειδώσει ο αγκώνας, αλλιώς μόλις φτάσει στον πάτο η μπάλα, θα ισιώσει από το βάρος ο αγκώνας, ταυτόχρονα θα σπάσουμε τον καρπό και θα πιάσουμε την μπάλα. Είναι ένα συνηθισμένο λάθος που προκαλείται από κακές αιωρήσεις, σε συνδυασμό με μεγάλες στρογγυλές τρύπες του αντίχειρα.
 
Τα δύο πιο βασικά στοιχεία της τεχνικής είναι ελεύθερη αιώρηση και ισορροπία στην γραμμή. 

 

 

Στοιχειώδη Τεχνικής - Ισορροπία στην γραμμή

Τι εννοούμε ισορροπία;
Ισορροπία στο μπόουλινγκ ονομάζουμε το να κρατάμε την στάση που πετάμε την μπάλα, μέχρι αυτή να φτάσει στις κορύνες. Κοινώς να μην πέφτουμε όταν πετάμε την μπάλα.
Οι εικόνες που έχω βάλει είναι από τον Mo Pinel, σχεδιαστή των μπαλών Morich, και επιδεικνύουν την κατάλληλη θέση του σώματος κατά την εκκίνηση, την εκτέλεση και την τελική στάση στο μοντέρνο μπόουλινγκ.
 

vertical_balance_plane.gif

 
Πως επιτυγχάνεται η ισορροπία;
Για τον καθένα, η θέση ισορροπίας θα είναι λίγο διαφορετική. Τα βασικά και πάλι είναι κοινά όμως.
Αντίθετο χέρι / πόδι - πατάμε στο αριστερό πόδι όταν πετάμε την μπάλα με το δεξί (αντίστροφα για αριστερόχειρες)
Λυγισμένο γόνατο - λειτουργεί σαν αμορτισέρ.
Το βάρος στο μπροστινό πόδι - το πίσω πόδι απλά ακουμπάει κάτω, χωρίς να στηριζόμαστε σε αυτό.
Το μπροστινό πόδι κάτω από το σώμα μας - το κένρο βάρους του σώματός μας βρίσκεται στον οφαλό μας. Για να στηριχτούμε στο ένα πόδι, πρέπει αυτό να βρίσκεται κάτω από το κέντρο βάρους και όχι στο πλάι. Γενικά το τελευταίο βήμα πρέπει να το γλυστράμε μπροστά από το άλλο, δηλαδή για δεξιόχειρες να το φέρνουμε δεξιά.
Το πίσω πόδι να είναι στο πλάι πίσω μας, ώστε να σχηματίζεται τρίποδο (βλ. σκίτσα)
Το αντίθετο χέρι απλωμένο - το ονομαζόμενο χέρι ισορροπίας. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την θέση ή και κίνηση αυτού του χεριού, που θα αναλύσουμε σε μελλοντικό άρθρο.
 
modern_stance.gif
 
Επειδή μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, δείτε τις εικόνες, παρακολουθήστε μερικούς καλούς παίχτες στο youtube, και σχηματίστε την εικόνα που θέλετε στο μυαλό σας. Πρόβες μπορούν να γίνουν και χωρίς την μπάλα, μπροστά σε έναν καθρέφτη.
Καλό είναι αν υπάρχει η δυνατότητα λήψης βίντεο, να βλέπετε τον εαυτό σας, κατά πόσο η θέση ισορροπίας σας είναι όντως ισορροπημένη.
Όπως τα πάντα στο μπόουλινγκ, αν είναι κάτι καινούργιο στο παιχνίδι σας, θα χρειαστεί ένα μικρό διάστημα προσαρμογής, όπου θα σας δυσκολέψει και θα φαίνεται άβολο, αλλά στο τέλος θα το συνηθίσετε.
Να θυμάστε, αν δεν μπορείτε να σταθείτε στην θέση σας μέχρι να φτάσει η μπάλα στις κορύνες, τότε έχετε πρόβλημα στην ισορροπία στην γραμμή.
 

 

 

Πως βγαίνει το σκορ

ΣΚΟΡ
 
Όσο απλή κι αν είναι η ιδέα του να πετάς μία μπάλα προσπαθώντας να ρίξεις δέκα μπουκάλια, άλλο τόσο δύσκολο είναι το σκορ. Καλά ντε, δεν είναι και δύσκολο, απλά μπορεί να μην υπάρχουν πουθενά μέσα στο κατάστημα οι οδηγίες.
Με τα αυτόματα μηχανήματα μέτρησης σκορ δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς πως βγαίνει το σκορ για να παίξει, ωστώσο από την στιγμή που αρχίζει να τον ενδιαφέρει το άθλημα, επιβάλλεται να ξέρει να βγάζει σκορ μόνος του.
scorecard.jpg
 
Κάθε παιχνίδι αποτελείται από 10 frames (φρέιμ), δηλαδή 10 προσπάθειες.
Αν ρίξουμε όλες τις κορύνες με την πρώτη μπαλιά, λέγεται Strike (Στράικ) και σημειώνεται με Χ.
Σε περίπτωση που δεν τις ρίξουμε όλες, σημειώνουμε στο πρώτο τετραγωνάκι πόσες κορύνες ρίξαμε με την πρώτη μπαλιά και έχουμε δεύτερη ευκαιρία να ρίξουμε όσες δεν έπεσαν με την πρώτη μπαλιά.
Αν τις ρίξουμε όλες με την δεύτερη, λέγεται Spare (Σπέαρ) και σημειώνεται με / στο δεύτερο τετραγωνάκι.
Αν και με την δεύτερη δεν τις πάρουμε όλες, σημειώνουμε στο δεύτερο τετραγωνάκι όσες ρίξαμε (αν ρίξαμε καμία) με την δεύτερη μπαλιά μόνο και το frame λέγεται Open, δηλαδή ανοιχτό.
 
Τώρα που ξεκαθαρίσαμε τις 3 περιπτώσεις, ώρα να μάθουμε και πως βαθμολογούνται.
Το ανοιχτό, δηλαδή που δεν καταφέρνουμε ούτε με δύο μπαλιές να τις ρίξουμε όλες, προφανώς έχει τους λιγότερους πόντους, συγκεκρημένα όσους ρίξουμε. Δηλαδή αν στην πρώτη μπαλιά ρίξουμε 5 κορύνες και στην δεύτερη άλλες 3, συνολικά παίρουμε 8 βαθμούς σε αυτό το frame. Εύκολο :)
 
Αν πάρουμε spare, δηλαδή αν ρίξουμε όλες τις κορύνες με δύο μπαλιές, παίρνουμε 10 βαθμούς (γιατί ρίξαμε και τις 10), αλλά και bonus όσες ρίξουμε στην επόμενη μπαλιά που θα κάνουμε. Και πως θα ξέρουμε πόσο είναι το bonus; Περιμένουμε, το σκόρ δεν συμπληρώνεται μέχρι να παιχτεί η επόμενη μπαλιά.
Έτσι σε περίπτωση που κάνουμε spare, το σκορ αυτού του frame μπορεί να είναι απο 10 πόντους, δηλαδή αν ρίξουμε την επόμενη μπάλα στο λούκι, μέχρι 20 πόντους, δηλαδή αν ρίξουμε με την επόμενη μπαλιά Strike.
Οπότε με spare και λούκι παίρνουμε 10, με spare και 8 παίρουμε 18, με spare και strike παίρνουμε 20.
Εύκολο και αυτό, απλά περιμένουμε και προσθέτουμε.
 
Αν πάρουμε strike, δηλαδή αν ρίξουμε όλες τις κορύνες με μία μπαλιά, έχουμε πάλι δέκα πόντους γιατί ρίξαμε και τις 10 κορύνες, αλλά και bonus όσες ρίξουμε στις επόμενες δύο μπαλιές που θα κάνουμε. Πάλι δηλαδή περιμένουμε, αλλά αν βάλουμε αμέσως μετά και δεύτερο strike, θα χρειαστεί να περιμένουμε και 3ο frame μέχρι να βγάλουμε το σκόρ. Παραδείγματα:
Αν ρίξουμε strike και δύο λούκια, παίρνουμε 10.
Αν ρίξουμε strike και ανοιχτό π.χ. 5 3, παίρνουμε 18.
Αν ρίξουμε strike και σπέαρ π.χ. 6 /, παίρνουμε 20.
Αν ρίξουμε strike, ξανά strike και 6, παίρνουμε 26.
Αν ρίξουμε strike, strike, strike, παίρνουμε 30.
 
Μπερδευτήκαμε;
Δεν είναι δύσκολο, απλά θέλει λίγο σκέψη τις πρώτες φορές, υπομονή μέχρι να παιχτούν οι απαραίτητες μπαλιές, και καλή αριθμητική.
Πατήστε στο https://split.gr/splitcalc/index.html να παίξετε λίγο μέχρι να είστε σίγουροι ότι το πιάσατε.
 
Στο 10 (τελευταίο) φρέιμ θα βρείτε 3 τετραγωνάκια. Σε περίπτωση που κάνετε σπέαρ ή στράικ στο τελευταίο φρέιμ σας δίνονται bonus μπαλιές, για να μπορεί να ολοκληρωθεί το σκόρ.
Έτσι δηλαδή το τέλειο παιχνίδι είναι 300, το οποίο επιτυγχάνεται ρίχνοντας 12 στράικ στην σειρά.
 
Αν καθώς παίζετε δείτε στην οθόνη ενα S ή το πρώτο νούμερο κυκλωμένο, σημαίνει Split. Το Split είναι ουσιαστικά όταν ρίχνουμε την πρώτη μπαλιά και αφήνουμε μια μεγάλη τρύπα, δηλαδή ενα κενό και αριστερά / δεξιά κορύνες. Δεν έχει σχέση με το σκορ, οπότε μπορείτε να το αγνοήσετε. Απλά χρησιμεύει σαν δικαιολογία όταν χάσουμε ;)